betonvloer isoleren

Betonvloer isoleren

De betonvloer in uw woning kan koud aanvoelen, zeker als er onder het beton nog een kruipruimte zit. De kou en vocht uit de kruipruimte trekt dan naar boven. De isolatie van uw betonvloer zorgt dan voor extra wooncomfort. Het zorgt voor minder koude voeten en daarnaast bespaart het u op de stookkosten. Zit er onder uw betonvloer een kruipruimte? Dan is het mogelijk om via de onderkant de betonvloer te isoleren. Wanneer het beton direct op een laag zand is gestort is dat niet mogelijk. Dan moet u het beton van bovenaf isoleren. Dit brengt wel een stuk meer werk met zich mee. Meer weten over het isoleren van uw betonvloer? Lees dan snel verder!

Voordelen

Wat zijn de voordelen van vloerisolatie bij beton? De besparing op de stookkosten en het vergroten van uw wooncomfort zijn de grootste voordelen. Doordat warmte stijgt is de temperatuur ter hoogte van het vloerniveau op het beton vaak vijf graden lager. Dit is erg onaangenaam en het zorgt ervoor dat mensen de verwarming omhoog schroeven. Daarnaast is het gezondere woonklimaat een groot voordeel. Vocht, schimmels en stof in de woning zijn verleden tijd. Ook is er geen tocht meer aan de vloerpas, daarnaast is het milieuvriendelijk en de woning blijft ’s zomers langer koel. Wanneer u binnenkort de isolatie van het beton uitvoert, kunt u nog gebruik maken van de lopende subsidies en premies.

Betonvloer zonder kruipruimte

Vloerisolatie bij een betonvloer zonder kruipruimte is lastiger dan met kruipruimte. Het vergt veel tijd, inspanning en materiaal. Daarnaast moet u de vertrekken helemaal leegmaken en de vloerbedekking van het beton verwijderen. Zelfs de deuren en de plinten moet u verwijderen. Heeft u dit allemaal gedaan? Dan kan u met de vloerisolatie van bovenaf beginnen.

Isoleren van een op zand gestorte betonvloer

Hoe werkt het isoleren van een op zand gestorte betonvloer precies? Nu al het voorbereidend werk is gedaan, kunt u daadwerkelijk beginnen met de vloerisolatie van bovenaf. Allereerst brengt u op de vloer, met overschot van tien centimeter op de wanden, van bovenaf een dampdichte folie aan. Vervolgens plaatst u een houten raamwerk van balkjes op het beton. Deze balkjes moeten even dik zijn als het isolatiemateriaal. Tussen de balkjes komt het vloerisolatie materiaal. Hierop legt u van bovenaf plaatmateriaal, zodat er een nieuwe vloer op het beton ontstaat. Tot slot snijdt u het overtollige folie (wat uitsteekt op de wanden) af, en plaatst u de plinten terug. De laatste stap is het inkorten van de deuren, aangezien de vloer na de vloerisolatie gemiddeld 8 centimeter stijgt. Uw op zand gestorte betonvloer is nu voorzien van vloerisolatie!

Gratis offertes vergelijken

U ontvangt maximaal 5 vrijblijvende offertes.
wavlo isolatie telefonisch contact

Soort isolatie (*)

Wanneer is uw woning gebouwd? (*)
Waar wilt u de vloerisolatie laten aanbrengen? (*)
Betreft het een hellend, of plat dak? (*)

Omschrijving opdracht (*)
tempex isolatiemateriaal

Welke isolatiematerialen zijn toepasbaar?

In principe zijn er vier soorten isolatie toepasbaar op beton, namelijk: EPS isolatie, XPS isolatie, PIR isolatie en steenwol. De eerste drie soorten zijn isolatieplaten, de laatste variant is isolatiewol. EPS wordt met name veel toegepast. De EPS isolatieplaten, in de volksmond vaak tempex of piepschuim genoemd, zijn uitermate geschikt als vloerisolatie. Tempex is verkrijgbaar in diverse diktes en dus verschillende warmte-isolerende vermogens (Rd). De EPS isolatieplaten zijn vaak de voordeligste keuze voor de vloerisolatie. Wilt u het hoogst mogelijke rendement per vierkante meter? Dan kiest u PIR in plaats van tempex, aangezien de PIR isolatieplaten zeer goed isoleren. Het zijn ook dunnere platen, hierdoor is isoleren op plekken met beperkte ruimte goed mogelijk.

Betonvloer en vloerverwarming

Het isoleren van beton aan de onderkant van de vloer levert wel een energiebesparing op, maar niet het comfort van warme voeten. Wilt u af van koude voeten? Overweeg dan vloerverwarming in combinatie met effectieve isolatie. Bij een vloer van beton is het altijd verstandig dat u minimaal een dikte van 10 centimeter aanhoudt, zodat u scheurtjes in het beton voorkomt. De manier waarop de betonvloer wordt gelegd is erg belangrijk bij het plaatsen van vloerverwarming. Advies is dus dat u dit altijd door een specialist laat doen. Die houdt rekening met de perfecte plaatsing en de thermische uitzetting door de vloerverwarming. Kies dus altijd voor kwaliteit.

Zelf een betonnen vloer isoleren

Hoe het isoleren van een op zand gestorte betonvloer werkt is hierboven behandeld. Heeft u niet een op zand gestorte vloer? Dat scheelt u een hoop werk. In dit stappenplan wordt ingegaan op het isoleren van de onderkant van de betonvloer, via de kruipruimte. Er is vanuit gegaan dat u inmiddels het isolatiemateriaal (tempex (EPS), XPS, PIR of steenwol) heeft uitgezocht. Kies altijd isolatie met een warmteweerstand van minstens 3,3. Anders is de comfortverbetering en kostenbesparing van de isolatie van de betonvloer minimaal. In onderstaande stappenplan kunt u lezen wat er nodig is om te beginnen met isoleren.

Voorbereiding

Controleer of uw kruipruimte voldoende hoog is om de vloerisolatie uit te kunnen voeren. Het minimum is 35 centimeter. Maak voordat u begint de leidingdoorvoeren dicht met glas- of steenwol. Vervolgens dekt u de onderkant, de bodem, van de kruipruimte af met een dampscherm. Het PE-folie houdt het vocht uit de bodem tegen. Zorg dat u goed ventileert in de kruipruimte, zodat u vochtvorming zoveel mogelijk voorkomt. Vergeet niet dat u tevens het kruipluik moet behandelen. Anders ontsnapt de warmte alsnog via het luik.

Isoleren

U kunt nu de onderkant van de betonvloer isoleren met bijvoorbeeld tempex. Bevestig het isolatiemateriaal tegen de onderkant van het beton. Gebruik indien mogelijk geen lijm. Dit maakt het lastig om in de toekomst de isolatie van het beton te verwijderen. Denk tijdens de isolatie goed om uw bescherming. Met name glas- en steenwol is erg irriterend.

onderkant betonvloer isoleren
beton isoleren

Vrijblijvend contact

Zinkt de moed u in de schoenen? Geen probleem, wij voeren de isolatie klus graag uit! Wij verzorgen zowel de isolatie van een op zand gestorte betonvloer, als een vloer met kruipruimte. Zo weet u zeker dat de vloerisolatie correct uitgevoerd wordt. Vloerisolatie op beton is ons vak. Kijk altijd even naar de diverse subsidies en premies. Er zijn subsidies verkrijgbaar om het na-isoleren van uw woning voordeliger te maken. Vul snel het contactformulier in en ontdek vrijblijvend de prijzen! Via Wavlo krijgt u meerdere offertes opgestuurd. Zo betaalt u nooit teveel en kiest u altijd de beste aanbieder.