betonvloer isoleren

Betonvloer isoleren

Laat uw betonvloer isoleren voor een hoger wooncomfort! Doordat de betonnen vloer warmer aanvoelt, krijgt u geen koude voeten meer. Bovendien zorgt het isoleren van een betonnen vloer ervoor dat de luchtvochtigheidsgraad in huis een stuk beter is én bespaart u op de energiekosten! Ook uw betonvloer isoleren?

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

U ontvangt dan zo snel mogelijk de prijsopgaven van meerdere isolatiebedrijven in uw regio. Vergelijk de prijsopgaven en kies de vakman met het beste aanbod: zo bespaart u tot wel 40% op de totaalprijs! Op deze pagina leest u meer over het isoleren van een betonvloer. U leest wat een betonnen vloer isoleren kost en wat de mogelijkheden zijn.

Waarom een betonvloer isoleren?

Het isoleren van een betonvloer zorgt ervoor dat uw betonnen vloer direct een paar graden warmer aanvoelt. Dit verhoogt uw wooncomfort enorm! Doordat uw voeten het niet koud hebben, voelt uw eigen lichaam ook een paar graden warmer.

De grootste voordelen van het isoleren van een betonnen vloer:

  • U verhoogt uw wooncomfort.
  • Met isolatie van de betonvloer bespaart u tot €380,- per jaar op de energiekosten.
  • Een betonvloer na-isoleren zorgt voor een betere luchtvochtigheidsgraad in huis.

Meer informatie hoe u bespaart door te isoleren.

Om wat voor betonvloer gaat het?

Er bestaan verschillende soorten betonvloeren. In de meeste gevallen is het gewoon mogelijk de betonvloer te isoleren. Denk bijvoorbeeld aan een gepolierde betonvloer of een cementgebonden gietvloer.

Heeft u een oude broodjesvloer?

Ook bij een oude broodjesvloer is het mogelijk de betonnen vloer te isoleren. Afhankelijk van het type betonvloer is het mogelijk de isolatie op verschillende manieren aan te brengen: vanaf de bovenkant of vanaf de onderzijde.

Isoleren van betonvloer met kruipruimte

Wilt u een betonnen vloer met kruipruimte isoleren? U heeft verschillende mogelijkheden. De kruipruimte maakt het mogelijk om de betonvloer aan de onderkant te isoleren. Het grote voordeel hiervan is dat u het vloeroppervlak niet verhoogt! Hierdoor hoeft u geen aanpassingen te doen aan drempels, deurkozijnen of het keukenblad. Bovendien is isolatie van een betonvloer met kruipruimte eenvoudig aan te brengen.

Natuurlijk is het altijd een optie om de betonvloer vanaf de bovenkant te isoleren. Dit verhoogt uw wooncomfort maximaal. Het vloeroppervlak voelt dankzij de vloerisolatie namelijk nog warmer aan dan wanneer u vanuit de kruipruimte isoleert: nooit meer koude voeten!

Isoleren van een op zand gestorte betonvloer

Bij een betonvloer op zand is isolatie ook een mogelijkheid. Bij een betonvloer op zand is isoleren vanaf de onderzijde geen optie en moet u de betonvloer van bovenaf isoleren. Hierbij hebt u de keuze uit verschillende isolatiematerialen, zoals tempex of pir-platen. Hierbij is het wel heel belangrijk dat u let op de drukvastheid van uw isolatieplaten.

Waarom?

Een betonnen vloer wordt intensief gebruikt. Het is belangrijk dat de isolatie niet gaat inzakken of indeuken. Dit vermindert de isolerende waarde namelijk! Drukvaste isolatieplaten zijn geschikt voor grote gewichten zonder daarbij de isolatiewaarde te verliezen.

isoleren betonvloer

Betonnen vloer isoleren: drie mogelijkheden

Als u uw betonvloer wilt na-isoleren, dan zijn er in principe drie verschillende mogelijkheden: het isolatie van de bovenkant, van de onderzijde en bodemisolatie. De benodigde dikte aan isolatie is onder andere afhankelijk van de gekozen methode en isolatiemateriaal. Bij bodemisolatie is al snel een dikte van 20 tot 30 centimeter nodig, terwijl u aan isolatieplaten met een dikte van 8 centimeter voldoende hebt.

Wilt u uw oude broodjesvloer isoleren? Of heeft u een andere betonnen vloer die nog geen isolatie heeft? Vraag dan gratis offertes aan en bespaar tot wel 40% op de kosten!

1. Betonvloer isoleren: onderkant

Een betonvloer isoleren via de onderkant is een relatief goedkope en eenvoudige manier van vloerisolatie. Dit is alleen mogelijk als er een kruipruimte aanwezig is. De vakmannen gebruiken de kruipruimte om de onderzijde van de vloer te bereiken. De kruipruimte moet hiervoor minimaal 35 centimeter hoog zijn. Is dit niet het geval, dan is bodemisolatie of isolatie vanaf de bovenkant een beter alternatief.

Voor isolatie vanaf de onderzijde heeft u de keuze uit verschillende materialen. Pur-spuitisolatie is populair omdat je door de uitstekende isolatiewaarde slechte een geringe dikte hoeft aan te brengen. Wilt u een betonvloer zonder kruipruimte isoleren? Kies in dat geval voor isolatie langs de bovenkant.

betonvloerisolatie

2. Betonvloer isoleren: bovenkant

Een betonvloer op zand isoleren is mogelijk via de bovenkant. Dit verhoogt uw wooncomfort enorm, maar het vraag wel extra aandacht. Houd er bijvoorbeeld rekening mee dat de isolatie het vloeroppervlak met een paar centimeter verhoogt. Dit hoeft geen probleem te zijn, maar het zorgt er wel voor dat de hoogte van het keukenaanrecht verandert. Als u lang bent, kan dit erg vervelend zijn.

Daarnaast is het belangrijk om te letten op de isolatiewaarde van de isolatie. Er zijn veel dunne platen verkrijgbaar, maar hiervan is de isolatiewaarde niet hoog genoeg. Kies daarom voor bijvoorbeeld XPS-isolatie platen.

3. Bodemisolatie onder de betonvloer

Een goed alternatief is bodemisolatie. Bodemisolatie houdt in dat u de bodem van de kruipruimte bedekt met isolatiemateriaal. Zodra het grondwaterpeil stijgt blijft de isolatie drijven, zodat de isolatiewaarde niet verloren gaat. Bodemisolatie voorkomt dat kou en vocht van de grond uitstraalt naar uw betonnen vloer!

Het voordeel van bodemisolatie is dat het snel en gemakkelijk te plaatsen is. De vakmannen hoeven niet vanuit de kruipruimte te werken, dus zelfs bij een lage kruipruimte is bodemisolatie een optie! Daar staat tegenover dat de isolatiewaarde vaak minder hoog is dan bij isoleren via de onderkant of bovenkant. U heeft een dikte nodig van ongeveer 20 tot 30 centimeter, afhankelijk van het gekozen materiaal. Geschikte materialen voor bodemisolatie zijn schelpen, isolatiechips en eps-isolatieparels.

Betonvloer en vloerverwarming, waarop letten?

Als u een betonvloer met vloerverwarming hebt, dan is de kans groot dat de vloerverwarming in de betonvloer gefreesd is. Het is niet verstandig om isolatie bovenop de betonvloer te plaatsen. Hiermee creëert u namelijk een extra laag waar de warmte doorheen moet. Zo duurt het langer voordat uw betonnen vloer opwarmt.

Kan ik isolatie dan wel met vloerverwarming combineren?

Absoluut! Sterker nog: verwarmingsspecialisten raden altijd aan uw vloeroppervlak beter te isoleren. Door isolatie onder de betonvloer te plaatsen voorkomt u dat u warmte van de vloerverarming verliest aan de kruipruimte. Kies daarom altijd voor vloerisolatie langs de onderkant.

Kosten vloerisolatie van betonvloer

De gemiddelde kosten voor het isoleren van een betonvloer, liggen rond de €30,- per m². Dit is inclusief arbeid- en materiaalkosten. De exacte prijs is volledig afhankelijk van de gekozen methode en materialen. Zo is bodemisolatie een goedkope optie: hiervoor liggen de kosten rond de €20,- tot €25,- per m². Voor het isoleren van de onderkant van de betonnen vloer betaalt u gemiddeld €30,- tot €50,- per m².

Wilt u een betonvloer zonder kruipruimte isoleren?

Houd er dan rekening mee dat de kosten hoger uitvallen. Gemiddeld betaalt u in dat geval €100,- tot €150,- per m². Er zijn subsidies beschikbaar, waardoor u de kosten zo laag mogelijk houdt.

isolatiemateriaal betonvloer

Welk isolatiemateriaal voor het isoleren van uw betonvloer?

Voor het isoleren van de betonvloer is er de keuze uit verschillende isolatiematerialen. Kiest u voor isolatie vanaf de onderkant? Dan zijn vooral isolatiefolie, steenwol en glaswol erg geschikt. Minerale wol is gemakkelijk aan te brengen en zorgt voor een uitstekende isolatiewaarde.

Kiest u voor isolatie vanaf de bovenkant? Kies dan voor drukvaste isolatieplaten. XPS en EPS-isolatie is al jarenlang populair vanwege de hoge isolatiewaarde. PIR-platen isoleren zelfs nog beter, waardoor u deze minder dik aan hoeft te brengen. Zo verhoogt u het vloeroppervlak minimaal. Een alternatief is de isolatie ankerplaat: dit is een dunne plaat van EPS met een wafelprofiel.

Profiteren van de hoogste isolatiewaarde? Schakel dan altijd de expertise van een isolatiespecialist in. Zo bent u verzekerd van de grootste besparing op de energiekosten.

betonvloer isoleren

Zelf betonvloer isoleren?

Wilt u zelf uw betonvloer isoleren? Houd er rekening mee dat isoleren vaak van onderaf gebeurt via de kruipruimte. Dit is een kleine, benauwde ruimte. Bereid u goed voor, zorg voor voldoende verlichting en leg alle benodigdheden in een kistje, zodat u weet waar alles ligt. Isoleert u met glas- of rotswol? Draag dan beschermende handschoenen en een veiligheidsbril. De vezels van minerale wol irriteren namelijk de huid.

Zo isoleert u zelf uw betonvloer:

  • Stap 1: controleer de kruipruimte. Deze mag niet te vochtig zijn. Is dat wel het geval, controleer dan of de ventilatieroosters vrij zijn en of de riolering niet lekt.
  • Stap 2: maak de onderkant van het vloeroppervlak vrij van stof en plaats bevestigingspennen. Hieraan bevestigt u straks de isolatie.
  • Stap 3: zaag de isolatieplaten op maat en plaats deze tegen de onderkant van het vloeroppervlak.
  • Stap 4: Isoleer tot slot ook het vloerluik. Breng zelfklevend tochtband aan in de randen.

Meer informatie over het isoleren van een houten vloer.

Besparen op isolatie betonvloer? Gratis offertes vergelijken!

Een betonvloer isoleren zorgt voor een groter wooncomfort en een lagere energierekening. Er zijn verschillende manieren om betonnen vloeren te isoleren, de beste keuze is afhankelijk van uw persoonlijke voorkeuren en budget. Wilt u een betonvloer storten en direct isoleren? Ook dat is een optie. Schakel een isolatiebedrijf in en profiteer van een optimale isolatie.

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

U ontvangt zo snel mogelijk de prijsopgaven van meerdere specialisten bij u in de buurt. Vergelijk de prijzen, en kies de vakman met het beste aanbod. Zo bespaart u al snel tot 40% op de kosten! De aanvraag is gratis en zonder verdere verplichtingen, dus u zit nergens aan vast.

Gratis offertes vergelijken
betonvloer laten isoleren