dakisolatie kosten

Dakisolatie kosten

Dakisolatie is een waardevolle investering in uw woning. U verhoogt het wooncomfort en verlaagt tegelijkertijd de energiekosten! Benieuwd naar de kosten? De prijzen zijn afhankelijk van veel verschillende factoren. Hierdoor is de prijs per woning verschillend. Isolatiespecialist gezocht?

Start nu uw gratis offerteaanvraag.

U ontvangt zo snel mogelijk de tarieven van meerdere isolatie experts in uw regio. Vergelijk de prijzen en kies de vakman met de scherpste prijs: zo bespaart u tot wel 40% op de dakisolatie kosten! Op deze pagina leest u hoe hoog de dakisolatie kosten zijn. U leest waarom de gemiddelde prijs van dakisolatie zoveel verschilt en hoe u bespaart.

Wat kost dakisolatie?

De kosten voor het aanbrengen van dakisolatie, zijn afhankelijk van de techniek die de isolatiespecialist gebruikt. De kosten voor dakisolatie vanaf de binnenzijde liggen rond de €2.000,- voor een schuin dak.

Isoleert u van buitenaf?

Dit zorgt in veel gevallen voor een hogere besparing. De kosten voor dakisolatie van buitenaf liggen bij een schuin dak rond de €4.000,-. Bij een plat dak liggen de kosten voor dakisolatie vanaf de buitenzijde rond de €3.500,-.

Als alternatief is het ook mogelijk de zoldervloer te isoleren: dit gebeurt vooral als de zolder onverwarmd is. Dit kost u ongeveer €1.500,-.

Kosten isolatie dak

Type dakisolatie Gemiddelde kosten* Jaarlijkse besparing** Terugverdientijd
Schuin dak binnenzijde €2.000,- €400,- 5 jaar
Schuin dak buitenzijde €4.000,- €600,- 7 jaar
Plat dak €3.500,- €500,- 7 jaar
Zoldervloer €1.500,- €500,- 3 jaar

*Dit zijn gemiddelde prijzen voor een dakoppervlak van 70 m² of een zoldervloeroppervlak van 50 m². Vraag gratis offertes aan voor exacte prijzen.
**Gebaseerd op gemiddelde berekeningen. Werkelijke besparing hangt af van type ketel, stookgedrag, overige woningisolatie en weersomstandigheden.

Gemiddelde prijs dakisolatie – schuin dak

€2.000,- tot €4.000,-

(Gebaseerd op gemiddelde tarieven dan dakdekkers uit de regio)

Budget optie: binnenzijde dak isoleren
€2.000,-

Isolatiemateriaal tegen onderzijde dak
Vaak binnen één dag geïsoleerd
Lagere materiaal- en arbeidskosten

Duurdere optie: buitenzijde dak isoleren
€4.000,-

Hoogste energiebesparing
Vernieuwen dakbedekking
Hogere arbeidskosten

Start de gratis offerteaanvraag

Deze factoren beïnvloeden de totaalprijs

De kosten voor de isolatie van een dak verschillen per situatie. Dat komt omdat elk dak anders is. De prijs is onder andere afhankelijk van het type dak en het materiaal dat u kiest voor de dakisolatie: de prijs van pur dakisolatieplaten, ligt bijvoorbeeld hoger dan de prijs voor glaswol dakisolatie.

Daarnaast is ook de isolatietechniek van grote invloed op de dakisolatie kosten! De kosten voor dakisolatie aan de binnenzijde liggen lager dan de kosten voor dakisolatie van buitenaf!

De prijs van dakisolatie is afhankelijk van:

  • Het type dak
  • De isolatiematerialen
  • De dikte van het materiaal
  • De isolatietechniek
  • Het uurtarief van de isolatiespecialist
  • Eventuele voorrij- en afvoerkosten

Hieronder leest u meer over het verschil in kosten voor isoleren voor platte en schuine daken en voor isolatie aan de binnen- of buitenkant.

Besparen op uw dakisolatie kosten? Vergelijk gratis offertes!

Zo vindt u eenvoudig en snel een expert in uw regio en bespaart u tot 40%!

Gratis offertes vergelijken

Gratis en zonder verplichtingen.

Kosten dakisolatie binnenzijde

Dakisolatie plaatsen aan de binnenzijde is doorgaans goedkoper. Dat komt omdat de binnenkant van een dak via de zolder vaak eenvoudig te bereiken is. Hierdoor zitten er geen risico’s verbonden aan het plaatsen van isolatie en bent u ook niet afhankelijk van de weersomstandigheden.

Heeft u een hellend dak? De kosten voor dakisolatie liggen dan rond de €20,- tot €50,- per m². Bij een dakoppervlak van 70 m² betaalt u in totaal dus €1.400,- tot €3.500,-.

De prijs voor dakisolatie bij een plat dak, ligt rond de €30,- tot €40,- per m². Bij een dakoppervlak van 50 m² ligt de totaalprijs rond de €1.500,- tot €2.000,-.

Prijs isoleren dak: via binnenkant

Type dak Gemiddelde prijs per m²*
Hellend dak €20,- tot €50,-
Plat dak €30,- tot €40,-

*Dit zijn gemiddelde prijzen incl. btw, materiaal- en arbeidskosten, maar zonder de afwerking. Vraag gratis offertes aan!

kosten dak isoleren

Kosten dakisolatie van buitenaf

De kosten voor de isolatie van het dak van buitenaf liggen hoger. Waarom? Omdat deze werkzaamheden meer risico’s met zich meebrengen. Bovendien is het plaatsen van isolatie een grotere klus: de vakman moet de dakbedekking verwijderen, het dak isoleren en de dakbedekking weer terugplaatsen.

Bij een hellend dak kost dit ongeveer €40,- tot €60,- per m². Bij een tussenwoning met een dakoppervlak van 50 m² liggen de totale dakisolatie kosten dus rond de €2.000,- en €3.000,-.

De kosten voor de isolatie van een plat dak liggen in dat geval rond de €70,- tot €115,- per m². Heeft u een dakoppervlak van 35 m2, dan ligt de totaalprijs rond de €2.450,- tot €4.025,-.

Kosten dakisolatie aanbrengen: via buitenzijde

Type dak Gemiddelde prijs per m²*
Hellend dak €40,- tot €60,-
Plat dak €70,- tot €115,-

*Dit zijn gemiddelde prijzen incl. btw, materiaal- en arbeidskosten, maar zonder de afwerking. Vraag gratis offertes aan!

dakisolatie plat dak kosten

Kosten dakisolatie plat dak

Een plat dak kunt u op verschillende manieren isoleren. Isolatie langs de binnenzijde wordt afgeraden, omdat dit het risico op beschadigingen vergroot. Dakisolatie langs buiten is een grotere investering, maar zorgt ook voor een hogere besparing op de energiekosten!

Een derde mogelijkheid is een plat dak isoleren door het materiaal rechtstreeks op de dakafwerking te plaatsen. Dit laat u daarna afdekken met ballast, zoals stenen of schelpen. Deze methode is voordelig, omdat vakmannen niet eerst de dakafwerking hoeven te verwijderen. De dakisolatie kosten voor een plat dak liggen rond de €30,- tot €115,- per m².

kosten dakisolatie schuin dak

Prijs dakisolatie hellend dak

De kosten voor de isolatie van een hellend dak variëren enorm. Isolatie vanaf de binnenzijde is de goedkoopste methode, maar als u maximaal wilt besparen dan is isolatie aan de buitenkant aan te raden.

Met dakisolatie aan de buitenkant bespaart u tot wel €600,- per jaar! Hiermee verdient u de investering in ongeveer 7 jaar alweer terug. Heeft u recht op een mooie isolatiesubsidie? Dan houdt u de prijzen bovendien laag, waardoor u de dakisolatie kosten nog sneller terugverdient. De prijzen voor dakisolatie bij een hellend dak variëren rond de €20,- tot €60,- per m².

Prijsverschil tussen dakisolatie en zoldervloerisolatie

Als alternatief voor dakisolatie, is het ook mogelijk om de zoldervloer te isoleren. Dit levert nog steeds een mooie besparing op: tot wel €500,- per jaar aan energiekosten! Bovendien liggen de prijzen voor zoldervloerisolatie een stuk lager. Bij een vloer van 50 m² liggen de totale kosten rond de €1.500,-.

Wanneer is zoldervloerisolatie een goede investering?

Als de zolder onverwarmd is en u gebruikt deze niet als verblijfsruimte? Dan is het zonde om het dak te isoleren. De kosten zijn hoger en u verliest dan nog steeds warmte aan de zolder, die u in essentie niet gebruikt. Met zoldervloerisolatie houdt u de warmte op de onderliggende verdiepingen.

Kosten isolatie zoldervloer

Het isoleren van de zoldervloer kost ongeveer €25,- tot €35,- per m². Op een vloeroppervlak van 50 m² ligt de totaalprijs rond de €1.500,-.

Net als bij dakisolatie, behaalt u met vloerisolatie ook een mooie besparing!

U verlaagt uw energierekening met wel €500,- per jaar! Hierdoor verdient u de prijs van zoldervloerisolatie in ongeveer 3 jaar weer terug!

Prijzen van isolatiematerialen

De prijs van dakisolatie hangt nauw samen met de prijzen van de gekozen isolatiematerialen. Houd bij de keuze voor het materiaal ook rekening met de vereiste dikte. Heeft u een kleine zolder, dan is het slim om te investeren in een duurder materiaal dat u minder dik hoeft aan te laten brengen. Zo levert u zo weinig mogelijk leefruimte in.

De prijs van EPS-dakisolatieplaten liggen rond de €10,- tot €20,- per m², en vereisen een dikte van 12 tot 14 centimeter. Minerale wol kost ongeveer €10,- tot €35,- per m², maar vereisen een minimale dikte van 16 tot wel 21 centimeter.

Liever een natuurlijk materiaal?

Cellulose kost ongeveer €25,- tot €30,- per m² en voor houtwol betaalt u gemiddeld €20,- tot €25,- per m².

Dakisolatie kosten: per isolatiemateriaal

Isolatiemateriaal Prijs per m²* Vereiste dikte**
Minerale wol €10,- tot €35,- 16 tot 21 cm
Pur-schuim €15,- tot €30,- 12 tot 14 cm
EPS-dakisolatieplaten €10,- tot €20,- 12 tot 14 cm
PUR-isolatieplaten €20,- tot €25,- 12 tot 14 cm
PIR-platen €25,- tot €30,- 12 tot 14 cm
Cellulose €20,- tot €30,- 16 tot 21 cm
Houtwol €20,- tot €25,- 16 tot 21 cm

*Dit zijn gemiddelde prijzen per vierkante meter.
**De isolatiewaarde bepaalt de dikte van het benodigde materiaal.

Op zoek naar een isolatie expert in uw regio?

Vergelijk gratis offertes en bespaar zo tot wel 40% op de totale kosten!

Gratis offertes vergelijken

Gratis en zonder verplichtingen.

Terugverdientijd en besparing

Dankzij de besparing op uw energiekosten, verdient u de volledige investering na verloop van tijd weer terug. Hoe lang dit duurt is afhankelijk van verschillende factoren: de gasprijs, de buitentemperatuur en natuurlijk uw stookgedrag. In een strenge winter bespaart u meer energie dan in een zachte winter natuurlijk.

Wat is de terugverdientijd van dakisolatie?

Gemiddeld ligt de terugverdientijd tussen de 5 tot 7 jaar. Zoldervloerisolatie verdient u terug in ongeveer 3 jaar tijd. Deze tijd kan natuurlijk variëren, afhankelijk van uw isolatiemateriaal en de hoogte van de investering. Op milieucentraal.nl leest u meer over de besparing en terugverdientijd van dakisolatie.

Besparen op kosten dakisolatie!

Door te besparen op de dakisolatie kosten, verdient u de investering nog sneller terug! Er zijn verschillende manieren om de kosten zo laag mogelijk te houden: met een isolatiesubsidie, door te kiezen voor goedkope materialen of door zelf de werkzaamheden voor te bereiden.

Zo bespaart u op uw dakisolatie:

  • Kies goedkope materialen.
  • Investeer in extra woningisolatie en vraag een subsidie aan.
  • Schakel een isolatie expert bij u in de buurt in en bespaar op voorrijkosten.
  • Vergelijk meerdere isolatie experts en bespaar tot 40% op de isolatiekosten.

Hoe hoog is de btw?

Als uw woning 2 jaar of ouder is, dan profiteert u van een verlaagd btw-tarief op isolatiematerialen. Voor materialen zoals glaswol, steenwol, piepschuim of isolatieplaten betaalt u namelijk slechts 9% btw in plaats van de gebruikelijke 21% btw.

Let op:

Over de arbeidskosten betaalt u wel gewoon het standaard btw-tarief. Op belastingdienst.nl leest u meer over de voorwaarden van dit verlaagde btw-tarief.

Heb ik recht op een isolatiesubsidie?

Sinds september 2019 is de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) actief. Dit is een isolatiesubsidie van maximaal €10.000,- voor woningeigenaren en VvE’s die investeren in twee of meer energiebesparende maatregelen.

Om deze isolatiesubsidie aan te vragen zou u naast dakisolatie nog moeten investeren in minimaal één andere vorm van woningisolatie.

Op rvo.nl leest u meer over de voorwaarden van de SEEH en hoe u deze subsidie aanvraagt.

Dakisolatie laten aanbrengen? Vergelijk gratis offertes!

Wilt u dakisolatie plaatsen? U weet inmiddels dat de kosten afhankelijk zijn van verschillende factoren. Wilt u precies weten wat dakisolatie in uw situatie gaat kosten, vraag dan offertes aan. Hiermee krijgt u een goed beeld van de gemiddelde prijs van een dakisolatie. Op zoek naar een isolatiespecialist?

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

U ontvangt dan zo snel mogelijk de prijzen van meerdere isolatie experts bij u in de buurt. Kies zelf welke vakman u inschakelt en bespaar zo tot wel 40% op de isolatiekosten! De offerteaanvraag is gratis en zonder verdere verplichtingen. U zit dus nergens aan vast!

Gratis offertes vergelijken
dak laten isoleren