Houten vloer laten isoleren?

Vind een isolatiespecialist bij u in de buurt!

Gratis – Vrijblijvend

Houten vloer isoleren

Een vloer van hout heeft misschien een warme uitstraling, maar is in realiteit vaak een groot warmtelek. Door uw houten vloer te isoleren voorkomt u dat kou vanuit de kruipruimte omhoogtrekt, en voelt uw vloeroppervlak warm en comfortabel aan. Bent u op zoek naar een vakman om isolatie te plaatsen?

Start gratis offerteaanvraag.

Na uw aanvraag ontvangt u meerdere offertes van vakmannen in uw regio. Vergelijk op basis van prijs en aanbod en bespaar zo tot wel 40% op de kostprijs!

Lees verder voor meer informatie over het isoleren van uw houten vloer. We vertellen u op welke manieren dit gedaan wordt en hoeveel dit kost. Tot slot geven we u handige bespaartips, zodat u uw vloer tegen de laagste prijs laat isoleren!

Waarom de vloer isoleren?

Als uw vloer koud aanvoelt, dan is uw lichaamstemperatuur ook een stuk koeler. Het is lastiger om warm te worden, met als gevolg dat de verwarming flink wordt opgestookt. Hierdoor zit u met een hogere energierekening.

Met isolatie op uw houten vloer voorkomt u dit!

Dit maakt het oppervlak namelijk helemaal dicht: er trekt geen kou meer door de houten planken en hierdoor voelt de vloer direct een paar graden warmer aan. U zult merken dat uw wooncomfort enorm stijgt: niet meer te veel hoeven stoken en geen koude voeten meer! Als bijkomend voordeel bespaart u hier tot wel €190,- per jaar mee en draagt u bij aan een beter milieu.

spouwmuurisolatie offerte

Kosten houten vloer isoleren

Er zijn twee manieren waarop u uw houten vloer kunt laten isoleren. Laat u de houten vloer isoleren aan de onderzijde, dan kost dit gemiddeld €30,- tot €50,- per m². Hiervoor worden onder andere materialen als glaswol, spuitisolatie en EPS gebruikt.

De tweede techniek is isoleren vanaf de bovenkant. De kosten hiervoor liggen rond de €100,- tot €150,-. Deze methode is een stuk prijziger, omdat de vakman langer bezig is. Ook moet u de vloer opnieuw afwerken, wat flink in de kosten loopt.

Benieuwd naar de exacte kosten? Vraag dan gratis offertes aan!

Isolatie houten vloer: kosten 2023

Isolatiemethode Prijs per m²*
Via onderzijde €30,- tot €50,-
Via bovenzijde €100,- tot €150,-

* Let op: dit zijn gemiddelde prijzen incl. btw. Exacte prijs weten? Vraag dan gratis offertes aan en vergelijk.

Factoren die de prijs bepalen

De kosten van vloerisolatie bij een houten vloer verschilt per situatie. Zo hebben het totale vloeroppervlak en de keuze voor het materiaal een grote invloed, maar ook de gekozen techniek: een houten vloer isoleren van bovenaf is een stuk duurder dan isolatie van de onderkant. Dat komt onder meer omdat de klus meer tijd in beslag neemt en u de vloer opnieuw moet laten afwerken.

Daarnaast zijn er nog andere factoren die meespelen, zoals de arbeidskosten van de isolatiespecialist (die verschillen per bedrijf), eventuele voorrijkosten en de kosten voor bijkomende werkzaamheden. Denk hierbij aan het uitgraven van de kruipruimte zodat deze diep genoeg is, het verwijderen van oude isolatie of het herstellen van beschadigingen.

Besparen op de kosten? Gratis offertes vergelijken!

Vind snel en gemakkelijk de vakman met het beste aanbod en bespaar tot 40%!

Gratis offertes ontvangen

Vloerisolatie houten vloer aanbrengen: de methodes

Er zijn twee manieren waarop vakmannen vloerisolatie aanbrengen op een houten vloer.

  • Van onderaf: hierbij werken de isolatiespecialisten vanuit de kruipruimte om de onderkant van de houten vloer te isoleren.
  • Van bovenaf: in dit geval plaatsen de vakmannen de isolatie rechtstreeks op de vloer, en werkt u dit af met een vloerafwerking naar keuze.

Wat is de beste keuze?

Dat hangt af van een paar factoren. Een houten vloer isoleren vanaf de onderzijde is de goedkoopste optie en voorkomt dat u de woonkamer opnieuw moet afwerken. Maar als er geen kruipruimte aanwezig is, of als deze niet diep genoeg is, dan is isolatie van bovenaf juist de beste optie.

Hieronder leest u meer over deze twee methodes. Benieuwd wat het gaat kosten? Vraag dan gratis offertes aan!

spouwmuurisolatie offerte

Isolatie onder houten vloer

De meeste vakmannen raden aan om, als het mogelijk is, de houten vloer te isoleren vanaf de onderzijde. Hoe gaat dit in z’n werk?

Via de kruipruimte plaatsen de vakmannen het gewenste isolatiemateriaal tegen de onderkant van de vloer. Het voordeel is dat de vakmannen een houten vloer kunnen isoleren tussen de balken. De isolatie klemmen ze vast tussen de draagbalken, waardoor de klus snel en eenvoudig uit te voeren is. Minerale wol is daarom een populaire keuze: glaswol en steenwol zijn gemakkelijk in de juiste vorm en formaat te ‘duwen’. Andere geschikte materialen zijn PUR spuitisolatie (dat vult de naden en kieren perfect op) en isolatieplaten (deze zijn gemakkelijk op maat te snijden). De kosten liggen rond de €30,- tot €50,- per m².

Een alternatief voor isolatie onder de houten vloer, is bodemisolatie. Daarbij wordt het materiaal rechtstreeks op de bodem van de kruipruimte geplaatst, wat vocht en kou tegenhoudt. Dit wordt vaak gedaan bij kruipruimtes die niet diep genoeg zijn om comfortabel vanuit te kunnen werken: dit is het geval als de kruipruimte lager is dan 35 centimeter.

Isolatie op de vloer plaatsen

Een tweede mogelijkheid is de houten vloer isoleren van bovenaf. Bij deze techniek plaatsen de vakmannen de gewenste isolatie rechtstreeks op het houten vloeroppervlak. Hiervoor gebruiken zij het liefst drukvaste isolatieplaten: deze deuken niet in als u er overheen loopt, waardoor de isolatiewaarde niet verloren gaat