houten vloer isoleren

Houten vloer isoleren

Heeft uw woning nog geen isolatie onder de houten vloer? Dan kan u daar binnenkort verandering in brengen. Isolatie aan de onderkant van de vloer is een relatief eenvoudige en goedkope manier om te isoleren. Het isoleren levert veel comfort (warme voeten) en energiebesparing op. Een doe-het-zelver kan het isoleren van de vloer bovendien prima zelf uitvoeren. Let wel: het werken in een nauwe ruimte is niet voor iedereen weggelegd. Het is van belang dat u de vochthuishouding onder de houten vloer in de gaten houdt. Er mag geen condensatie onder de vloer optreden. Meer weten over de prijzen?

Start nu uw gratis offerteaanvraag.

U ontvangt gratis en zonder verplichtingen offertes van isolatiespecialisten uit uw eigen regio. Vergelijk en bespaar!

Isoleren van de boven- of onderkant

Plaatst u de isolatie van bovenaf of vanaf de onderkant? In feite is het isoleren van de onderkant van de houten bodem altijd beter dan van bovenaf. Soms kan het via de onderkant echter niet uitgevoerd worden. Zo kan er geen (uitgraafbare) kruipruimte aanwezig zijn. Dan is het een optie om van bovenaf een nieuwe, geïsoleerde ondergrond te laten plaatsen. De vloerisolatie van bovenaf is een kostbare klus die veel ervaring vereist. De houten ondergrond wordt met minstens 8 centimeter van bovenaf verhoogd. Het plaatsen van isolatie van bovenaf is een klus die u meestal niet zelf uit kan voeren. Advies is dus, indien mogelijk, de houten vloer van de onderkant te isoleren in plaats van bovenaf. Dit is een stuk eenvoudiger en goedkoper. Het is tevens de meest toegepaste manier. Wel moet uw woning een kruipruimte van minimaal 35 centimeter hoogte hebben. Andere manieren zijn: het isoleren van de bodem van de kruipruimte of de bestaande ondergrond slopen en een nieuwe goed geïsoleerde bodem maken.

Houten vloerisolatie i.c.m laminaat

Wilt u graag laminaat in uw kamer die beschikt over vloerisolatie? Dat is mogelijk. U gebruikt voor het laminaat de reguliere ondervloerfolie. Het is wel van belang dat u kijkt of deze folie de oneffenheden uit de houten ondergrond voldoende opvangt. Deze ondervloerfolie zorgt tevens voor geluidsisolatie en warmtegeleiding van het laminaat.

Isolatiematerialen

U heeft de keuze uit diverse isolatiematerialen om de onderkant van de houten vloer mee te isoleren. Zogenaamde thermoskussens kunt u erg eenvoudig aanbrengen. De montage van EPS isolatieplaten is tevens eenvoudig, indien u de EPS platen vooraf goed op maat snijdt. Ook glaswol, steenwol en PUR wordt nog veel toegepast. Advies is dat u goed kijkt naar de dikte (en de Rd-waarde) van het vloerisolatie materiaal. Vergeet nooit dat u tevens een dampscherm (PE-folie) op de bodem van de kruipruimte moet plaatsen.

Gratis offertes vergelijken

U ontvangt maximaal 5 vrijblijvende offertes.
wavlo isolatie telefonisch contact

Soort isolatie (*)

Wanneer is uw woning gebouwd? (*)
Waar wilt u de vloerisolatie laten aanbrengen? (*)
Betreft het een hellend, of plat dak? (*)

Omschrijving opdracht (*)
Houten vloer op beton isoleren

Maar hoe gaat u isoleren bij een ondergrond van beton? Wanneer de vloer van beton vlak is bevestigt u isolatieplaten met plakpennen tegen de bodem. Lijm is tevens een optie, maar dat kan men moeilijker verwijderen en recyclen. Het isoleren van een vloer van beton levert wel energiebesparing op, maar geen warme voeten. Steen geleidt warmte namelijk een stuk beter dan hout. Hierdoor kan er meer warmte onttrekken aan de voeten. Wilt u dat oplossen? Gebruik dan vloerverwarming voor uw houten ondergrond op het beton. Ook kunt u vloerisolatie op de betonnen ondergrond aanbrengen. Zo isoleert u de bodem goed en voorkomt u alsnog koude voeten. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden of prijzen van het het isoleren van een betonnen vloer? Stel uw vraag in het contactformulier.

Geluidsisolatie

Wat tevens belangrijk is bij het isoleren van de houten vloer is de akoestische geluidsisolatie, vooral als het om een verdiepingsvloer gaat. Vooral harde vloerafwerking, zoals laminaat en parket, zorgen voor een akoestische geluidsoverlast. De beste, en meest ingrijpende methode waarmee u het geluid vermindert, is wanneer u de vloer loskoppelt van de bouwkundige constructie. De houten vloer moet er dan echter helemaal uitgesloopt worden. Iets wat niet altijd haalbaar is. Steeds meer isolatiefolie bevat akoestische geluidsisolatie. Daarnaast zijn er geluidsisolatiematten verkrijgbaar. Deze oplossingen waarmee u het geluid tegengaat zijn een stuk goedkoper. Met bijvoorbeeld steenwol kunt u tevens een akoestische geluidsisolatie realiseren. Steenwol heeft namelijk een geluidsabsorberend karakter.

Zelf een houten vloer isoleren

Het grote voordeel van houten vloerisolatie is dat u het zelf kunt plaatsen, met name via de onderkant. Advies is wanneer u gaat isoleren van bovenaf dat u een specialist inschakelt. In onderstaand stappenplan leest u welke stappen u minimaal moet doorlopen voor het plaatsen van de houten vloerisolatie. Randvoorwaarde is dat de ruimte onder de vloer minimaal 35 centimeter hoog is. Kies tevens voor isolatie met een minimale isolatiewaarde (Rd) van 3,3. Anders verbetert het comfort nauwelijks en is de energiebesparing minimaal. Denk voor het isoleren nog aan de isolatie tegen het geluid!

houten vloer isolatie

PE-folie en kruipluik

Het is van belang dat u de bodem van de ruimte afdekt met een dampscherm. Dit scherm houdt het vocht uit de bodem tegen. Daarnaast moet u het kruipluik isoleren, anders kan de warmte via het luik alsnog ontsnappen. Dicht tevens de kieren met isolatieband (EPDM of EPT).

Aanbrengen isolatiemateriaal

Vervolgens brengt u de isolatie (EPS, steenwol, glaswol of PUR) aan onder de houten vloer. Gebruik bij voorkeur spijkers, schroeven, pluggen, draad of nietjes en geen lijm bij de vloerisolatie. Zo kan men het in de toekomst eenvoudiger verwijderen. Daarnaast kampt u tijdens het isoleren niet met de schadelijke dampen van de lijm. Nu de vloerisolatie is aangebracht is het van belang dat u de ruimte voortaan goed ventileert. Denk altijd om uw eigen veiligheid tijdens het aanbrengen van de vloerisolatie. Bij glaswol is het bijvoorbeeld essentieel dat u handschoenen draagt. Spoel uw handen na het isolatie werk met water.

houten vloerisolatie

Gratis offertes ontvangen

Voilà! De vloerisolatie is voltooid. Klinkt eenvoudig, maar in de praktijk is het toch een forse klus. Besteed u het liever uit? Of benieuwd naar de kosten? Vraag dan gratis offertes aan. Het grote voordeel van Wavlo is dat het bestaat uit een netwerk van specialisten. U krijgt dus meerdere offertes opgestuurd. Zo kiest u altijd de beste aanbieder en de beste prijs! Of u nu voor isolatie van bovenaf, of vanaf de onderkant van de vloer kiest, wij helpen u graag. Ook voor de isolatie tegen akoestisch geluid bent u bij ons aan het juiste adres. Wij helpen u graag bij de keuze van het isolatiemateriaal: EPS, steenwol, glaswol of PUR.