kosten gevelisolatie

Kosten gevelisolatie

Er gaat veel warmte via de gevel verloren wanneer de buitenmuur nog niet is voorzien van gevelisolatie. Gevelisolatie, ook wel muurisolatie genoemd, is een breed begrip waarmee het isoleren van de binnen- of buitenmuur (gevel) wordt bedoeld. Hier vallen de volgende vormen van muurisolatie onder: het isoleren van de spouwmuur, buitengevelisolatie en de isolatie aan de binnenzijde van de gevel, middels een voorzetwand. De kosten van deze verschillende vormen van gevelisolatie lopen erg uiteen. Zo ligt de prijs van spouwmuurisolatie rond de €1800,-. De prijs van buitengevelisolatie ligt een stuk hoger, maar het rendement is ook veel hoger. De prijs van buitengevelisolatie ligt rond de €14.000,-. De binnenmuur aanpakken middels een voorzetwand kost gemiddeld €10.500,-.

Binnen- of buitenmuur isoleren?

Wilt u graag het comfort en de energiebesparing van een geïsoleerde woning, maar bevat uw buitenmuur geen spouwmuur? Dan is gevelisolatie middels de binnenmuur of buitenmuur een oplossing. Het isoleren van de binnenmuur van de gevel wordt vaak gedaan wanneer de buitengevel niet van uiterlijk mag of kan veranderen. De specialist plaatst dan een voorzetwand tegen de wanden van de buitengevel. De kosten van deze vorm van gevelisolatie liggen rond de €100,- per m2. De besparing op de kosten voor het stoken ligt dan op zo’n €6,- per vierkante meter, afhankelijk van de gasprijs en de temperatuur. De isolatie van de buitenmuur brengt een hogere energiebesparing met zich mee, zo’n €7,- per vierkante meter. De prijzen van buitengevelisolatie vormen gemiddeld €130,- per m2.

Spouwmuurisolatie

Beschikt de gevel van uw woning wel over een spouwmuur? Dan is het isoleren van de spouwmuur de verstandigste keuze. De kosten zijn relatief laag, maar het rendement is erg hoog. Daarnaast is de terugverdientijd bij het isoleren van de spouwmuur slechts drie tot vijf jaar. Bij binnenmuur isolatie en buitengevelisolatie ligt dat tussen de acht en dertien jaar. Bij het isoleren van de binnenzijde van de muur ligt de terugverdientijd iets lager. De kosten van de spouwmuur isoleren zijn zo’n €18,- per vierkante meter. De jaarlijkse besparing varieert tussen de €115,- en €590,-. Afhankelijk van het type woning, de muur, en het isolatiemateriaal ligt de totaalprijs van spouwmuurisolatie tussen de €500,- en €2.500,-.

Wat zijn de beste isolatiematerialen?

Welk isolatiemateriaal gebruikt men bij de isolatie van de gevel en wat zijn de bijbehorende kosten? Bij de isolatie van de binnenmuur gebruikt men vooral glaswol, steenwol en isolatieplaten van piepschuim. De prijs van glaswol ligt rond de €7,50 per m2. De prijs van steenwol rond de €8 per m2. De prijs van PIR isolatiemateriaal is gemiddeld €12 per m2 en van PUR €25 per m2. De kosten zitten bij deze vorm van muurisolatie echter in het afwerken van de wanden en het aanpassen van de wandcontactdozen. Daarnaast moet er een voorzetwand worden gecreëerd. Bij spouwmuurisolatie wordt de spouwmuur gevuld met glaswol, PUR, EPS parels of steenwol. Bij gevelisolatie via de buitenzijde kunt u ook kiezen uit verschillende soorten isolatiemateriaal.

Prijstabel: gevelisolatie kosten

Soort gevelisolatieIsolatiewaarde (Rd)Kosten*Besparing per jaar
Spouwmuurisolatie1,3 Rd€2.000,-€570,-
Isolatie binnenzijde met voorzetwand2,5 Rd€10.500,-€680,-
Buitengevelisolatie4,0 Rd€14.000,-€720,-

*Let op: het gaat hier om gemiddelde kosten. Vraag daarom gratis offertes aan.

Besparing door gevelisolatie

Nu de gemiddelde kosten van muurisolatie in beeld zijn is het van belang om te kijken naar de besparing. De kosten van buitengevelisolatie bij een 2 onder 1 kap woning zijn gemiddeld €14.000,-. De besparing is jaarlijks €720,-. De terugverdientijd is dan ruim negentien jaar. De grootste winst zit echter in het verhoogde wooncomfort. Daarnaast ziet uw buitenmuur er door de nieuwe gevelbekleding weer als nieuw uit. Bij muurisolatie via de binnenzijde van de muur vallen de prijzen lager uit (€10.500,- bij 2 onder 1 kap), maar brengt het ook een lagere besparing met zich mee. Hierdoor is de terugverdientijd vergelijkbaar. Uiteraard hangt de terugverdientijd af van de buitentemperatuur, de subsidies, uw cv-ketel, de gasprijzen en de binnentemperatuur. Benieuwd naar de kosten (en het rendement) van muurisolatie in de vorm van spouwmuurisolatie? Bekijk dan de pagina over de kosten van spouwmuurisolatie.

Subsidie gevelisolatie

Wilt u ook profiteren van de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH)? Dan moet u minstens twee energiebesparende maatregelen. Dit betekent dat u naast het isoleren van uw gevel, ook nog het dak of de vloer moet isoleren. Ook het plaatsen van hoogrendementsglas is een optie Deze subsidieregeling loopt nog tot en met 31 december 2020. In totaal is er per woning €10.000,- beschikbaar aan isolatiesubsidie. De hoogte die u ontvangt is afhankelijk van een aantal factoren, onder andere de kosten voor de maatregelen die u neemt bepalen de hoogte van het subsidiebedrag. Wilt u meer informatie over de subsidie, de voorwaarden waar u aan moet voldoen en het aanvragen? Ga dan naar de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

prijs gevel isoleren
buitenmuur en spouwmuur isoleren kosten

Besparen door offertes te vergelijken

Wilt u besparen op uw energierekening én het wooncomfort, inclusief de geluidsisolatie, vergroten? Dan is het erg verstandig om uw gevel van isolatie te voorzien. Vraag via het offerteformulier gratis en vrijblijvend een aantal offertes van gevelisolatie aan. Deze offertes kunt u dan rustig met elkaar vergelijken op basis van prijs en aanbod. Kiest u de beste prijs, de aanbieder met de meeste ervaring, of de specialist die morgen al kan beginnen met uw muur? Door de aanbieders met elkaar te vergelijken kunt u aanzienlijk besparen op de kosten van gevelisolatie. Combineer dat met de subsidies en u verlaagt de terugverdientijd van het isoleren van de buitenmuur drastisch! Vraag dus snel offertes aan en ontdek de kosten en mogelijkheden.