Glaswol

Isolatiematerialen

De afgelopen jaren is er vanuit de overheid steeds meer aandacht gekomen voor het isoleren van woningen. Dit blijkt niet alleen uit het Bouwbesluit van 2012, maar ook uit het verplichte energielabel dat verkopers en verhuurders van huizen sinds 1 januari 2015 moeten kunnen tonen. Om dit energielabel (en daarmee de verkoopwaarde) van een pand te verbeteren is het aan te raden meer of betere isolatie aan te brengen. Denk hierbij onder andere aan gevelisolatie, vloer-, spouwmuur- of dakisolatie. Wanneer u hebt gekozen voor een bepaalde vorm van isolatie, dan moet u nog kiezen voor het juiste isolatiemateriaal.

Er zijn diverse isolatiematerialen op de markt, met elk hun eigen voor- en nadelen. Op deze pagina geven wij u graag meer informatie over de eigenschappen en prijzen van een aantal isolatiematerialen. Benieuwd naar de prijzen?

Start nu uw gratis offerteaanvraag.

Wij zorgen ervoor dat u op korte termijn diverse reacties ontvangt van isolatiebedrijven bij u uit de regio.

PIR isolatie

Wanneer een isolatie expert het heeft over PIR isolatie, dan heeft hij het over de opvolger van het welbekende isolatiemateriaal PUR. PIR wordt aangeleverd als hardschuim isolatieplaat, die is overdekt met een beschermlaag van stucco, alucraft, of mineraal glasvlies. Het grote voordeel van isoleren met dit materiaal is dat het een hoge isolatiewaarde heeft, terwijl de platen relatief dun zijn. Daarnaast komen er bij het verwerken geen schadelijke stoffen vrij, waardoor u eventueel ook zelf het dak of de vloer kunt isoleren met PIR. Andere voordelen van dit isolatiemateriaal zijn de goede brandwerende eigenschappen en het voorkomen van ongedierte. De prijzen voor de platen zijn afhankelijk van diverse factoren, onder andere de dikte en beschermlaag waar u voor kiest. Beide zijn van invloed op de R-waarde (de mate van isolering). Een expert kan u hierover meer vertellen.

Isolatieplaten

Wanneer u kiest uit de diverse beschikbare isolatiematerialen, dan dient u tevens te kiezen voor de vorm waarin deze geleverd worden. Zo is PUR bijvoorbeeld beschikbaar als vloeibaar materiaal, maar ook als hardschuimplaat. Isolatieplaten worden door veel mensen gekozen wanneer zij zelf aan de slag willen met het isoleren. De platen zijn over het algemeen gemakkelijk te plaatsen en vereisen weinig technische kennis. Daarnaast zijn de isolatieplaten vaak tegen aantrekkelijke prijzen verkrijgbaar. Vooral voor de isolatie van het dak is het toepassen van isolatieplaten een goede keuze. Isolatiematerialen waaruit men onder andere de platen kan maken zijn: polyurethaan, XPS, glaswol en polystyreen.

Glaswol

Voor het isoleren van daken en muren door middel van een voorzetwand, zijn er diverse isolatiematerialen geschikt. Een isolatiemateriaal dat vaak voor dakisolaties gebruikt wordt is schapenwol. Dit isolatiemateriaal kent vele positieve kanten. Zo is het zeer goed bestand tegen brand en is de hoge flexibiliteit van het materiaal handig bij het afsluiten van oneffen oppervlakken. Daarnaast is het een vorm van isolatie waarbij het product gewonnen wordt uit reststoffen, waardoor het bijdraagt aan een beter milieu. Er zijn echter ook nadelen aan het gebruik van glaswol verbonden. Zo komen bij het verwerken van het product minerale vezels vrij die luchtwegirritaties en ontstekingen van ogen en huid tot gevolg kunnen hebben. Gaat u zelf isoleren met behulp van glaswol? Zorg dan voor een goede stofbril, luchtmasker en handschoenen.

Gratis offertes vergelijken

U ontvangt maximaal 5 vrijblijvende offertes.
wavlo isolatie telefonisch contact

Soort isolatie (*)

Wanneer is uw woning gebouwd? (*)
Waar wilt u de vloerisolatie laten aanbrengen? (*)
Betreft het een hellend, of plat dak? (*)

Omschrijving opdracht (*)EPS isolatie

Voor de na-isolatie van spouwmuren maakt men gebruik van diverse soorten materialen. De laatste paar jaar is hiervoor echter EPS het meest gekozen product geworden. De afkorting staat voor expandeerbaar polystyreen, en is een materiaal dat gevormd wordt uit waterstof en koolstof. Door het gebruik van deze grondstoffen is expandeerbaar polystyreen een zeer milieuvriendelijk materiaal, dat ook veilig is voor de gezondheid. Het grote voordeel van EPS als isolatiemateriaal is dat het een dampdoorlatende stof is. Dit heeft tot gevolg dat het de kans op vochtproblemen aanzienlijk vermindert. In het geval van spouwmuurisolatie worden EPS parels in de muur gespoten waarna de energiekosten tot wel 20% kunnen dalen. De prijzen voor het isoleren verdient u dan ook al snel terug.

PUR isolatie

Het isoleren van woningen met PUR werd tot een aantal jaar geleden veelvuldig gedaan. Op een gegeven moment kwam het isolatiemateriaal negatief in het nieuws: het zou een groot gezondheidsrisico geven. Uit onderzoek is echter gebleven dat PUR een veilige grondstof is, mits u hier op de juiste wijze mee omgaat. De afkorting staat polyurethaan, en het materiaal kan zowel in vloeibare (schuim) vorm als in vaste vorm worden toegepast. Met name voor het producten van hardschuimplaten is PUR een veelgebruikt isolatiemateriaal. Hiermee is het gemakkelijk om muren, daken en vloeren te isoleren. Een isolatie specialist kan u desgewenst van meer informatie voorzien.

Steenwol

Naast een grote hoeveelheid kunststof isolatiematerialen, zijn er ook natuurlijke variant op de markt. Een voorbeeld van een dergelijk natuurlijk isolatiemateriaal is steenwol, ook wel rotswol genoemd. Dit wordt geproduceerd uit vulkanisch gesteente, wat versmolten wordt en daarna gesponnen. Met behulp van diverse oliën maakt men de rotswol waterafstotend. Het isolatiemateriaal is dan geschikt om vrijwel alle isolatie (zowel vloer als dak, muur als gevel) uit te voeren. Naast de hoge isolerende werking is steenwol tevens geschikt voor het verminderen van geluidsoverlast en heeft het een brandvertragende werking. De grondstof is bovendien op minerale basis, waardoor rot en schimmel hierop geen invloed hebben. De prijzen voor het isolatiemateriaal variëren naar gelang het soort isolatie dat u hiermee wilt uitvoeren. In vergelijking met andere materialen zijn de prijzen voor steenwol relatief hoog.

Schelpen isolatie

Bent u op zoek naar een ecologische manier voor het isoleren van uw kruipruimte? Overweeg dan om te kiezen voor schelpen als isolatiemateriaal. Schelpen zijn één van de weinige isolatiematerialen die volledig energiezuinig en tevens 100% milieuvriendelijk zijn. De voordelen van deze manier van isoleren zijn dat u niet alleen bespaart op stookkosten, maar ook zorgt voor een beter binnenklimaat, de luchtvochtigheid verbetert en de kans op ongedierte sterk vermindert. Schelpenisolatie is bovendien een onkwetsbaar isolatiemiddel. Dit betekent dat vocht hierop geen invloed is, waardoor de investering duurzaam en kostenbesparend is. Benieuwd naar de mogelijkheden voor schelpenisolatie? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via het contactformulier.

Schapenwol isolatie

Nog een natuurlijke vorm van isoleren, is isoleren met behulp van schapenwol. Schapenwol kent een hoge mate van isolatie in alle seizoenen, en heeft daarnaast nog andere positieve eigenschappen. Zo is het één van de weinige isolatiematerialen die zelfdovend en neutraliserend zijn. Bovendien is het brandwerend en beperkt het geluidsoverlast. Een groot voordeel van wol is dat het zelfs isoleert wanneer het vochtig wordt. Kiest u voor duurzaamheid, dan is wol een goede keuze. Afhankelijk van de fabrikant is isolatiemateriaal van schapenwol 100% tot 85% natuurlijk. Dit ziet u ook terug in de prijzen. Hoe natuurlijker het materiaal hoe hoger de prijzen. Wilt u graag meer weten over de eigenschappen en kosten? Een specialist uit ons netwerk helpt u graag verder.
Isoleren met glaswol