zoldervloerisolatie

Zoldervloerisolatie

Zoldervloerisolatie verhoogt uw wooncomfort en bespaart u tot wel €500,- per jaar op de energiekosten. Deze methode van woningisolatie is vooral geschikt als de zolder niet verwarmd is en u de ruimte niet gebruikt als leefruimte. De kosten zijn relatief laag, zeker vergeleken met dakisolatie! Op zoek naar een isolatie expert?

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

U ontvangt zo snel mogelijk de prijsopgaven van verschillende isolatie experts in uw regio. Vergelijk de prijzen en kies de vakman met het beste aanbod: u bespaart zo tot 40% op de kosten! Op deze pagina leest u meer over zoldervloerisolatie. U leest hoe vakmannen zoldervloerisolatie plaatsen en wat de kosten hiervan zijn

Waarom de zoldervloer isoleren?

Zoldervloerisolatie is een goed alternatief voor dakisolatie. Het is stukken goedkoper en het levert u zelfs meer op als u de zolder niet als leefruimte gebruikt! Met zoldervloerisolatie bespaart u namelijk tot wel €500,- per jaar op de energiekosten.

Een bijkomend voordeel is dat ook de geluidsisolatie verbetert. Dit komt goed van pas als u in de buurt van een drukke winkelstraat, een spoorweg of een vliegveld woont.

De grootste voordelen op een rij:

 • Zoldervloerisolatie is goedkoper dan dakisolatie.
 • Met zoldervloerisolatie bespaart u tot €500,- per jaar op de energiekosten.
 • Zoldervloer isoleren zorgt voor meer warmte in huis.
 • Het verbetert de geluidsisolatie.

Lees hier meer over besparen door te isoleren.

Wat kost zoldervloerisolatie?

De kosten voor zoldervloerisolatie liggen rond de €25,- tot €35,- per m², inclusief montage. De prijs van zoldervloerisolatie is afhankelijk van verschillende factoren. Welke afwerking wilt u voor de zoldervloer, bijvoorbeeld. En welk materiaal kiest u? Isolatieschuim heeft een hoge isolatiewaarde en kan daardoor dun aangebracht worden. De kosten liggen wel hoger dan van andere materialen: het is verkrijgbaar vanaf €25,- per m².

Heeft u een beperkt budget?

Dan is minerale wol waarschijnlijk een betere optie voor de zoldervloerisolatie. Dit is verkrijgbaar vanaf €8,- per m². Houd er wel rekening mee dat u hiervan een dikkere laag nodig hebt. Lees hier meer over de kosten van dakisolatie.

Zoldervloerisolatie prijs per m²

Type isolatiemateriaal Prijs per m²*
Zoldervloerisolatie €25,- tot €35,- (incl. montage)
PUR-schuim Vanaf €25,-
PIR-platen Vanaf €12,-
Minerale wol (rots- of glaswol) Vanaf €8,-
Natuurlijke materialen €10,- tot €30,-

*Dit zijn gemiddelde prijzen inclusief btw. Wilt u besparen op de kosten? Vraag dan gratis offertes aan!

Zoldervloer isoleren prijs

Vanaf €8,- tot €25,- per m²

(Gebaseerd op gemiddelde tarieven exclusief montagekosten)

Populaire optie
Vanaf €12,-

PIR-platen
Beloopbare isolatieplaten
Exclusief vloerbedekking

Grootste besparing
Vanaf €25,- per m²

PUR-isolatieschuim
Hoge isolatiewaarde
Snel aangebracht

Start de gratis offerteaanvraag

Prijsopbouw zoldervloerisolatie

Laat u zoldervloerisolatie plaatsen? De totaalprijs is te verdelen in drie categorieën: de arbeidskosten, de materiaalkosten en overige kosten. De arbeidskosten zijn de grootste categorie. Ongeveer 55% van de totaalprijs gaat naar de arbeid. Daarna betaalt u ongeveer 35% aan materiaalkosten. Hier hebt u met uw keuze voor het isolatiemateriaal zelf een invloed op. Tot slot betaalt u 10% aan overige kosten, zoals machine- en voorrijkosten.

prijsopbouw zoldervloerisolatie

Lees hier meer over vloerisolatie en de kosten voor het isoleren van vloeren.

Zoldervloer isoleren en besparen op de kosten?

Vergelijk gratis de prijzen van meerdere experts en bespaar tot 40%.

Gratis offertes vergelijken

Gratis en zonder verplichtingen.

Zoldervloerisolatie: de mogelijkheden

Zoldervloerisolatie is mogelijk op verschillende manieren. Langs de bovenkant en via de onderkant bijvoorbeeld. Weet u niet goed welke methode het beste u het meest bespaart? Schakel dan een isolatiespecialist in. Hij geeft u een persoonlijk advies, zodat u zeker weet dat u de juiste keuze maakt.

Daarbij houdt hij rekening met aspecten zoals: moet de vloer beloopbaar blijven of niet? Vindt u een goede geluidsisolatie belangrijk? Heeft u een betonnen- of een houten zoldervloer?

Dit zijn een aantal mogelijkheden:

 • Houten zoldervloer isoleren
 • Betonnen zoldervloer isoleren
 • Onderkant of bovenkant isoleren
 • Beloopbare of niet-beloopbare vloeren
houten zoldervloer isoleren

Houten zoldervloer isoleren

Het voordeel van een houten zoldervloer isoleren, is dat de vloer vaak bestaat uit houten (draag)balken. Deze zijn heel gemakkelijk te isoleren met minerale wol. De expert klemt de isolatie tussen de balken. De wol vult alle naden en kieren op. Hierdoor vallen de arbeidskosten relatief laag uit.

U hebt de keuze uit verschillende materialen. Minerale wol, zoals glaswol en steenwol zijn erg geschikt. Het voordeel van steenwol is dat dit ook goed isoleert tegen geluid!

Heeft u liever een materiaal met een hogere isolatiewaarde? Dan zijn isolatieplaten op de zoldervloer ook een goede optie!

betonnen zoldervloer isoleren

Betonnen zoldervloer isoleren

Heeft u een betonnen zoldervloer? Dit biedt verschillende mogelijkheden. U kunt de isolatie aanbrengen tegen de onderkant van de vloer, maar dan moet u het plafond op de onderliggende verdiepingen wel verder afwerken.

De meeste mensen kiezen daarom voor isolatie van bovenaf!

Verschillende materialen zijn geschikt. Steeds meer mensen kiezen voor spuitisolatie. Dit is namelijk snel en eenvoudig geplaatst, waardoor de arbeidskosten zo laag mogelijk zijn. Bovendien heeft het een hoge isolatiewaarde, waardoor er maar een geringe dikte nodig is. Andere geschikte isolatieplaten zijn van eps of pir.

Bovenkant zoldervloer isoleren

In de meeste gevallen kiezen mensen voor isolatie op de bovenkant van de zoldervloer. Waarom? Isoleren vanaf de bovenkant is gemakkelijker te plaatsen. Bovendien gebruiken veel mensen de zolder niet, en hoeft de vloer niet eens beloopbaar te blijven. In dat geval hoeft u de vloer niet verder af te werken, wat ook in de kosten bespaart.

De isolatiespecialisten plaatsen hiervoor eerst een dampremmende folie aan tegen de zoldervloer. Dit voorkomt dat vocht het isolatiemateriaal aantast: zo verliest het zijn isolatiewaarde niet. Daarna isoleren ze de vloer en kitten ze alle randen af. Zo gaat er geen lucht door de isolatie.

Beloopbare of niet-beloopbare zoldervloeren

Gebruikt u de zolder niet? Dan hoeft de vloer niet beloopbaar te blijven. Dit betekent dat u het isolatiemateriaal niet per se moet af te werken.

Het kan voorkomen dat u de zolder niet structureel gebruikt, maar dat de vloer wel beloopbaar moet blijven. Bijvoorbeeld omdat u hier uw spullen opslaat of als er een wasmachine op zolder staat. Hiervoor zijn beloopbare vloerisolatieplaten geschikt.

Wat zijn beloopbare isolatieplaten?

Speciale vloerisolatie zijn drukvast. Dit betekent dat de isolatie niet indeukt als u eroverheen loopt. Het gaat ook niet verzakken na verloop van tijd. Zo behoudt u de kwaliteit van de isolatie.

Op zoek naar een isolatiespecialist?

Vergelijk offertes en vind eenvoudig een expert in uw regio.

Gratis offertes vergelijken

Gratis en zonder verplichtingen.

Welke isolatiematerialen gebruikt een isolatiespecialist?

Isolatiespecialisten werken met verschillende soorten isolatiematerialen. U kiest natuurlijk zelf welk materiaal u wilt gebruiken. Houd er rekening mee dat de dikte van de isolatie afhankelijk is van de isolatiewaarde van het materiaal.

Hoe lager de isolatiewaarde, hoe dikker u het materiaal moet aanbrengen. Ook heeft de keuze voor het materiaal een grote invloed op de totaalprijs: ongeveer 35% van de kosten wordt bepaald door de keuze voor het materiaal!

Tot slot is het goed om te weten dat elk materiaal zijn eigen eigenschappen heeft. Kies daarom voor iets dat voldoet aan uw persoonlijke voorkeuren.

Isolatieplaten zoldervloer

Isolatieplaten voor de zoldervloer zijn verkrijgbaar in verschillende materialen. Deze platen hebben stuk voor stuk een hoge isolatiewaarde, waardoor een dikte van slechts 12 tot 14 centimeter al voldoende is.

Wilt u dat de vloer beloopbaar blijft? Dan zijn isolatieplaten een hele goede keuze! U kunt zelfs kant-en-klare vloerisolatieplaten kiezen, zodat u het vloeroppervlak niet meer hoeft af te werken.

Zoldervloer isoleren met PUR

Tegenwoordig is spuitisolatie enorm populair. De expert spuit het materiaal laag voor laag op de zoldervloer. Een voordeel hiervan is dat u geen extra uitvullaag nodig hebt voor eventuele leidingen op de vloer: het materiaal vult namelijk alle kieren op en nestelt zich om de leidingen heen.

Een nadeel is dat u de zoldervloer niet zelf kunt isoleren met spuitisolatie. Dat komt omdat er tijdens het spuiten gevaarlijke stoffen vrijkomen. Geen zorgen: zodra het materiaal is uitgehard vormt dit geen gevaar meer.

zoldervloerisolatie pir

Zoldervloer isoleren met PIR

Pir is één van de materialen met de hoogste isolatiewaarde. De isolatiewaarde ligt tussen de 0,023 tot 0,026 W/mK: hoe lager deze waarde, hoe beter de isolatie. Een dikte van 12 tot 14 centimeter is voldoende om uw zoldervloer optimaal te isoleren. Het materiaal heeft tal van voordelen:

 • Het neemt geen vocht op
 • U heeft geen apart dampscherm nodig
 • Goede brandvertragende eigenschappen
zoldervloer isoleren glaswol

Zoldervloer isoleren met glaswol

Met een beperkt budget is een goede zoldervloerisolatie nog steeds mogelijk. Glaswol is al verkrijgbaar vanaf €8,- per m². Glaswol wordt met name gebruikt bij het isoleren van een houten zoldervloer. Door de zachte vorm van de wol, is de isolatie gemakkelijk tussen de houten balken te klemmen.

Een ander voordeel van glaswol, is dat het oneffenheden in de vloer gemakkelijk wegwerkt. Bovendien is de minerale wol volledig recyclebaar en is het daarmee een duurzame keuze.

Zoldervloer isoleren dampscherm

Bij veel soorten woningisolatie is een dampscherm heel belangrijk. Dit is een scherm dat voorkomt dat de isolatie in aanraking komt met vocht. Vocht tast het materiaal aan, waardoor de goede isolatiewaarde verloren gaat.

Heb ik altijd een dampscherm nodig bij zoldervloerisolatie?

Nee: sommige materialen hebben van zichzelf al een dampscherm.

Dit is bijvoorbeeld het geval bij isolatieplaten. Heeft uw materiaal geen dampscherm? Dan raadt de vakman u altijd aan om een dampscherm te plaatsen. Dit is vooral noodzakelijk bij het isoleren van houten zoldervloeren.

Heeft u een massieve, betonnen zoldervloer dan is het gebruik van een dampscherm minder van belang. Dat komt omdat beton van zichzelf dampdicht is.

Dakisolatie of zoldervloerisolatie

Wanneer is het verstandiger om te kiezen voor dakisolatie, en in welke situatie is zoldervloerisolatie de beste keuze?

Het antwoord is simpel!

Heeft u een verwarmde zolder die u veel gebruikt? Kies dan voor dakisolatie. Komt u niet of nauwelijks op zolder en is deze niet verwarmd? Dan is zoldervloerisolatie de beste optie!

Als u op zolder een slaap- of werkkamer heeft, dan is het belangrijk dat de temperatuur hier aangenaam is. Met dakisolatie voorkomt u warmteverlies, waardoor de warmte juist op zolder blijft hangen. Als u de zolder niet gebruikt, dan is het zonde als u warmte verliest aan de koude zolder. In dat geval is zoldervloerisolatie een betere optie. Hiermee blijft de warmte juist op de onderliggende verdiepingen hangen.

Zoldervloerisolatie subsidie

Kosten voor zoldervloerisolatie te hoog? In sommige gevallen heeft u recht op een mooie isolatiesubsidie, waarmee u de kosten zo laag mogelijk houdt. Een subsidie waar u mogelijk recht op hebt is de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH).

Let op: om deze isolatiesubsidie te ontvangen moet u investeren in twee of meer energiebesparende maatregelen. De subsidie loopt dan op tot maximaal €10.000,- per woning. Meer weten? Lees dan verder op rvo.nl.

Op rijksoverheid.nl leest u meer over de voorwaarden van de SEEH. Daarnaast vindt u hier ook meer informatie over alternatieve manieren om uw woningisolatie te financieren, zoals de energiebespaarlening.

Zoldervloer zelf isoleren: ja of nee?

Wilt u uw zoldervloer zelf isoleren? Wij raden u altijd aan om voor zoldervloerisolatie een vakman in te schakelen. Allereerst omdat u dan verzekerd bent van de beste kwaliteit en de hoogste isolatie. Dit betekent dat u met de hulp van een isolatiespecialist verzekerd bent van een maximale besparing op de energiekosten!

Bovendien is zoldervloerisolatie ingewikkelder dan alleen het plaatsen van isolatieplaten. U moet rekening houden met de ventilatie, alle naden en kieren afdekken en zeker weten dat de dikte goed genoeg is. Zonder kennis of ervaring is de kans groot dat het plaatsen niet gaat zoals het hoort. Hierdoor is het risico op vochtproblemen op zolder een stuk groter.

Daar komt nog bij dat u alleen profiteert van een verlaagd btw-tarief, als u een vakman inschakelt. U betaalt dan slechts 6% btw over alle materiaalkosten. Meer weten? Lees dan verder op belastingdienst.nl.

zoldervloerisolatie besparen

Bespaartips voor zoldervloerisolatie?

Er zijn verschillende manieren om de kosten voor zoldervloerisolatie zo laag mogelijk te houden. Heeft u een beperkt budget? Dan is het altijd slim om te kiezen voor goedkope materialen, zoals minerale wol. Daarnaast raden we u aan om een vakman bij u in de buurt in te schakelen. Veel isolatiebedrijven brengen binnen een bepaalde straal namelijk geen voorrijkosten in rekening.

Zo bespaart u op de isolatiekosten:

 • Kies goedkope materialen.
 • Bereid de werkzaamheden zelf voor, door de vloer vooraf leeg te halen.
 • Kies een vakman in uw eigen regio en bespaar op de voorrijkosten.
 • Vergelijk de prijzen van verschillende isolatie experts en bespaar tot 40%.
zoldervloer laten isoleren

Zoldervloer laten isoleren? Gratis offertes vergelijken

Zoldervloerisolatie plaatsen om te besparen op de energiekosten? Goede keuze! Het is voordelig, zorgt voor een grote besparing én verhoogt uw wooncomfort in huis enorm. Houd er rekening mee dat de prijzen van zoldervloerisolatie flink variëren: besparen op de kosten?

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

Door de prijzen van meerdere isolatiebedrijven naast elkaar te leggen, vindt u snel en eenvoudig het bedrijf met het beste aanbod. Uw besparing loopt op tot wel 40% op de totaalprijs! Geen zorgen, want de offerteaanvraag is gratis en u zit helemaal nergens aan vast. Start daarom vandaag nog met vergelijken en bespaar!

Gratis offertes vergelijken