Dakkapel isoleren

Dakkapel isoleren

Heeft u een dakkapel? Grote kans dat deze nog niet geïsoleerd is: met het isoleren van een dakkapel voorkomt u veel warmteverlies. Hiermee bespaart u op de energiekosten en blijft het op uw slaapkamer aangenaam warm. Op zoek naar een isolatiespecialist?

Start gratis offerteaanvraag.

U ontvangt zo snel mogelijk de prijsopgaven van meerdere isolatiespecialisten in uw regio. Vergelijk, kies en bespaar zo tot wel 40% op het isoleren van de dakkapel! Op deze pagina leest u waarom u uw dakkapel zou moeten isoleren. U leest wat het oplevert, hoeveel het kost en wat de grootste voordelen zijn.

dakkapel isoleren

Waarom een dakkapel isoleren?

Als een dakkapel niet goed geïsoleerd is, dan verliest u veel warmte. Hierdoor moet u extra stoken om een aangename temperatuur in huis vast te houden. Zeker op de slaapkamer is een te koude temperatuur geen pretje. Gelukkig is het mogelijk om de dakkapel optimaal te isoleren. Door het dak of de wangen van de dakkapel te isoleren blijft het lekker warm! Bovendien bespaart u zo flink op de energiekosten!

De voordelen op een rij:

 • Minder warmteverlies
 • Lagere energierekening
 • Goed te combineren met dakisolatie
 • Hogere woningwaarde
Lees hier meer over hoe u bespaart met isolatie.

Wat kost het isoleren van een dakkapel?

Hoeveel dakkapel isolatie kost, is afhankelijk van het materiaal dat u kiest. Laat u de bestaande dakkapel isoleren met glaswol, dan bent u vanaf €9,- per m² klaar. Voor een hogere isolatiewaarde raden wij u aan te kiezen voor ander materiaal. Houd er rekening mee dat de prijs dan ook oploopt. Laat bijvoorbeeld de wangen van de dakkapel isoleren met EPS vanaf €22,- per m²!

Gaat u uw dakkapel isoleren met PIR of PUR, houd dan rekening met een startprijs rond de €25,- per m². De kosten van deze materialen liggen misschien iets hoger, maar daar staat tegenover dat de besparing ook groter is. Dat heeft te maken met de hogere isolatiewaarde. Lees hier meer over de kosten van dakisolatie.

Isolatie dakkapel: prijzen per isolatiemateriaal 2021

Isolatiemateriaal Gemiddelde prijs per m²*
EPS Vanaf €22,-
PUR Vanaf €25,-
PIR-platen Vanaf €25,-
PIR Vanaf €8,-
Glaswol Vanaf €9,-

*Dit zijn gemiddelde prijzen incl. btw, maar excl montage. Exacte kosten weten? Vraag gratis offertes aan.

Info over isolatiematerialen.

Wist u dat de arbeidskosten van een isolatie expert per isolatiebedrijf verschilt? Gemiddeld ligt het uurloon tussen de €30,- tot €45,-.

Bespaar op de isolatie van uw dakkapel!

Vind en vergelijk isolatiebedrijven in uw regio en bespaar tot 40%!

Gratis offertes vergelijken

Bestaande dakkapel isoleren: ja of nee?

Ik heb een bestaande dakkapel: moet ik deze isoleren?

Het antwoord is ja. Het is altijd slim om een bestaande dakkapel te isoleren. Nieuwe dakkapellen worden vaak al tijdens de bouw geïsoleerd, jaren geleden werd dit nog niet gedaan. Een dakkapel na-isoleren houdt in dat de isolatiespecialist de zijwangen of het dak bekleedt met isolatie. Hierdoor levert u wel een klein deel van de leefruimte in.

Wat levert een dakkapel na-isoleren mij op?

U profiteert van:

 • Extra warmte en een hoger wooncomfort
 • Een lagere energierekening
 • Een hogere woningwaarde

Hoe wordt dakkapel isolatie aangebracht?

Een dakkapel is op verschillende manieren te isoleren. U kunt uw dakkapel isolatie onder andere aan de binnenkant laten plaatsen én aan de buitenkant. Het is sowieso aan te raden om de beglazing te vervangen door isolatieglas, als dit nog bestaat uit enkel glas. Daarnaast zijn vooral de zijwangen en het dak grote warmtelekken.

Laat u uw dakkapel beter isoleren, dan controleert de vakman bovendien altijd of de aansluiting met het dak goed luchtdicht is. Als dit niet het geval is, dan verliest u ook hier veel warmte.

Hieronder leest u meer over de verschillende manieren om dakkapellen te isoleren. Zoekt u een vakman op uw dakkapel isolatie te verbeteren? Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de kosten!

dakkapel isolatie

Dakkapel isoleren buitenkant

Een dakkapel isoleren vanaf de buitenkant is populair, omdat u hiermee geen extra leefruimte in hoeft te leveren. Waar u wel rekening mee moet houden met de dakkapel isolatie, is dat de afmetingen van de dakkapel veranderen, als u de dakkapel van buitenaf laat isoleren. In sommige gemeentes is dit niet toegestaan zonder vergunning.

Ook raden wij u aan om te controleren of uw dakkapel met deze grotere afmetingen nog wel voldoet aan alle eisen op het gebied van plaats.

De dakkapel vanaf de buitenkant isoleren gebeurt vaak met speciale isolatieplaten. De dakkapel isolatie bevestigt de expert tegen de zijwangen, waarna hij deze opnieuw afwerkt.

Dakkapel isoleren binnenkant

Een dakkapel isoleren aan de binnenkant is in veel gevallen de goedkoopste optie. Waarom? Omdat de binnenkant van de dakkapel gemakkelijk te bereiken is.

Let op!

Houd er rekening mee dat de dikte van de isolatie, afhankelijk van het materiaal, varieert van 15 tot 25 centimeter. Mét afwerking levert u aan elke zijkant dus ongeveer 20-30 centimeter aan leefruimte in. Gaat het om een hele kleine dakkapel, dan is het misschien verstandiger om deze aan de buitenkant te isoleren.

Dakkapel isoleren? Schakel een ervaren vakman in!

Vergelijk gratis offertes en vind zo de expert met het beste aanbod!

Start de gratis offerteaanvraag

Plafond dakkapel isoleren

Het plafond van de dakkapel isoleren gebeurt via de binnenkant. In de meeste gevallen plaatst de isolatiespecialist een verlaagd plafond, en vult hij de open ruimte daarboven op met isolatie. Toch is dit niet altijd een optie.

Waarom niet?

Als de kozijnen van de dakkapel heel hoog zijn, is er niet voldoende ruimte om genoeg isolatiemateriaal te plaatsen. De vakman kijkt dan of er boven het bestaande plafond nog voldoende ruimte is om isolatie te plaatsen.

Is dit niet het geval?

Dan raadt de vakman u altijd aan om niet het plafond van de dakkapel, maar om het dak te isoleren.

Zijkant dakkapel isoleren

De zijkant van de dakkapel is heel goed te isoleren, zowel van binnenuit als langs de buitenkant. Dat is belangrijk, omdat de zijkant van de dakkapel veel warmte kan verliezen.

Hoe isoleert de vakman de zijkant?

De vakman plaatst een raamwerk tegen de binnenkant van de zijwanden. Tussen deze latten plaatst hij de gewenste isolatie. Natuurlijk maakt hij ook gebruik van dampremmende folie, om zo vochtproblemen te voorkomen.

Bij veel materialen, zoals isolatieplaten, zit al een folie verwerkt. Dan is het gebruik van een extra folie niet meer nodig. Nadat de isolatie is aangebracht werkt hij de wand voor u af. Om op de kosten te besparen is het ook nog mogelijk om de wand zelf af te werken.

Dak dakkapel isoleren

Het dak van de dakkapel is in veel gevallen het grootste warmtelek. Gelukkig is het dak op verschillende manieren te isoleren:

 • Isoleren van binnenuit
 • Buitenkant isoleren

Isolatiespecialisten raden vooral aan om het dak van de dakkapel te isoleren van buiten. Waarom? Dit verkleint de kans op beschadigingen en lekkages.

Zo isoleert een vakman het dak van uw dakkapel.

Hij verwijdert eerst de bestaande dakbedekking. Op het dakbeschot legt hij folie, om vochtproblemen te voorkomen. Daar bovenop komt een laag isolatie. Hoe dik dit is, is afhankelijk van de isolatiewaarde die u wilt realiseren. In het geval van minerale wol is een dikte van 16 tot 24 centimeter voldoende.

Energiezuinig wonen is steeds belangrijker, daarom zijn er eisen omtrent de isolatie van een dakkapel opgenomen in het Bouwbesluit. In 2012 is in het Bouwbesluit vastgesteld dat nieuwe dakkapellen moeten voldoen aan een Rc-waarde van 6,0 m²K/W. Bij het na-isoleren van dakkapellen moet deze een minimale Rc-waarde van 2,0 m²K/W behalen. Meer hierover leest u op
rijksoverheid.nl
.

Stappenplan dakkapellen isoleren

Bij het isoleren van uw dakkapel volgt de vakman deze stappen:

 • Stap 1. De vakman checkt of de buitenpanelen volledig luchtdicht zijn. Als dit niet het geval is, dicht hij eerst alle naden en kieren.
 • Stap 2. Daarna maakt hij een houten raamwerk op de wangen.
 • Stap 3. De isolatie klemt hij tussen dit raamwerk.
 • Stap 4. De vakman werkt daarna de isolatie af met geschikte folie, om vochtproblemen te voorkomen.
 • Stap 5. Met een acrylaatkit dicht de vakman alle aansluitingen met de vloer, de muur en het dak dicht.
 • Stap 6. Tot slot volgt de afwerking.

Isoleren dakkapel: bespaartips!

Zo bespaart u op de kosten van uw dakkapel isolatie:

 • Kies goedkope materialen en laat de dakkapel eventueel casco opleveren. Dit is een goede optie, zeker als u zelf ook handig bent.
 • Investeer in extra isolerende maatregelen, zodat u Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) kunt aanvragen! Meer hierover leest u op rvo.nl.
 • Kies voor een expert in uw eigen regio. Veel specialisten brengen geen voorrijkosten in rekening binnen een bepaalde straal!
 • Schakel een erkende isolatie expert in en profiteer van een verlaagd btw-tarief van 9%. Lees verder op belastingdienst.nl.
 • Vergelijk de prijzen van verschillende isolatie experts en kies de vakman met het beste aanbod: zo bespaart u tot wel 40% op de totaalprijs!

dakkapel isoleren kosten

Dakkapel laten isoleren? Gratis offertes vergelijken!

Bent u overtuigd? Laat dan snel uw dakkapel isoleren! Niet alleen profiteert u van een hoger wooncomfort en een lagere energierekening, uw woning stijgt ook nog eens in waarde. Reden genoeg op om zoek te gaan naar een isolatiespecialist in uw regio!

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

U ontvangt zo snel mogelijk de prijsopgaven van meerdere isolatiespecialisten, zodat u direct kunt starten met vergelijken. Kies de vakman met het beste aanbod en bespaar zo tot wel 40% op de totale kosten! De aanvraag is gratis en zonder verdere verplichtingen, dus u zit helemaal nergens aan vast.

Gratis offertes vergelijken